You are currently browsing the category archive for the ‘fact’ category.

di dalam perlembagaan malaysia di bawah artikel 160 (2), orang melayu ditakrifkan sebagai

“Orang Melayu” ertinya seseorang yang menganuti agama Islam, lazim bercakap bahasa Melayu, menurut adat Melayu dan—

(a) yang lahir sebelum Hari Merdeka di Persekutuan atau Singapura atau yang lahir sebelum Hari Merdeka dan ibu atau bapanya telah lahir di Persekutuan atau di Singapura, atau yang pada Hari Merdeka berdomisil di Persekutuan atau di Singapura; atau

(b) ialah zuriat seseorang yang sedemikian

Atau dengan lebih mudah, seseorang melayu itu perlu menepati kriteria dibawah :

1) Menganuti agama Islam,

2) Lazim bercakap bahasa Melayu,

3) Menurut adat Melayu.

4) Zuriat atau keturunan

 

taksiran secara kasar ini membawa maksud seseorang melayu itu, boleh di panggil melayu jika mereka bergama islam. jika berkahwin dengan bangsa lain, jika anak mereka beragama islam, bercakap dalam bahasa melayu dan mengamalkan cara hidup melayu maka anak itu melayu. mungkin sebab itulah jabatan pendaftaran negara meletakkan kaum melayu itu sebagai melayu jika mereka bergama islam. jika mereka memohon untuk bertukar agama sekali pun, mahkamah sukar menerima kerana tidak dapat menetapkan kaum apakah mereka itu sekiranya mereka telah keluar dari islam.

Tetapi, dari mana perkataan melayu itu timbul..sejarawan masih belum dapat menjelaskan dengan terpinci/tepat bagaimana perkataan melayu itu muncul..ada jenaka mengatakan melayu itu berasal daripada perkataan layu yang membawa pengertian sebagai kaum yg tidak cergas/berwibawa/malas. terlalu sinikal..tetapi beberapa bukti sejarah yang cuba mengaitkan asal-usul melayu itu dengan :

1. Catatan orang China yang menyatakan bahawa sebuah kerajaan Mo-lo-yeu mempersembahkan hasil bumi kepada raja China sekitar 644-645 Masihi. Dikatakan orang Mo-lo-yeu mengirimkan Utusan ke negara China untuk mempersembahkan hasil-hasil bumi kepada raja China.
2. Ada yang mempercayai kerajaan Mo-lo-yeu berpusat di daerah Jambi, Sumatera , daripada sebatang sungai yang deras alirannya, itu Sungai Melayu.

 

3. Satu lagi catatan orang China ialah catatan rahib Buddha bernama I-Tsing yang menggunakan kata ma-lo-yu tentang dua buah kerajaan yang dilawatinya sekitar 675 Masihi.

 

4. Dalam bahasa Jawa Kuno, perkataan “Mlayu” bermaksud berlari atau mengembara. Hal ini boleh dipadankan dengan orang Indo-Melayu (Austonesia) yang bergerak dari Yunan.

 

 

 

joined i love bazaar last saturday..helping my wife and her sister..1st time jualanmega.com having physical appearance at public..but the response from public and jualanmega followers were very good..my personal target is selling more than 10 items or value of sale more than 1k..both reached the target..haha..

hope will get another chance to join another bazaar..but need to think a better strategy n hv products within public budget..such as spectacle, watch, VS, wrislet, wallet and selected handbag…

 

Take Metformin Weight Loss

Take Metformin Weight Loss
How to Take Metformin Weight Loss
User-Submitted Article

If you are diabetic or are at high risk of diabetes, you can use prescription metformin weight loss. Metformin is a popular prescription drug used in the treatment of diabetes that often results in weight loss as well. Consult with your doctor before using prescription metformin weight loss or diabetes.

Difficulty: Moderately Easy

Instructions

Things You’ll Need:

  • Prescription for metformin
  1. 1

    Get a prescription for metformin from your doctor. If you’re diabetic, this step is easy. Otherwise, determine if you’re pre-diabetic and ask your doctor if could benefit from metformin for weight loss. Try to stay away from the extended release version, which takes much longer to deliver metformin’s weight loss.

  2. 2

    Take prescription metformin as directed by your doctor. If you eat low carbohydrate meals, metformin weight loss will be much more effective. For diabetics and some pre-diabetics, it does not take too much carbohydrates for metformin weight loss to completely fail.

  3. 3

    Exercise (light to moderate) for 30 minutes. Metformin weight loss is more effective with exercise since there is less fat gaining sugar in your blood.

 

Kali ni kita fokus pada area Shah Alam… iaitu di sekitar UITM… kenapa UITM???.. sebab ia merupakan antara sebab yang mempengaruhi pembangunan di sekitar area Shah Alam…

Di sekitar tahun 2000 dahulu kalo tak silap aku… kawasan yang pesat membangun adalah seksyen 2… sebab masa tu pintu utama UITM adalah menghala ke seksyen 2… dengan medan selera yg sentiasa padat dengan student2 UITM… masa tu rasanya seksyen 7 masih lagi tidak dibangunkan… yang merupakan pintu belakang UITM….

Setelah pintu belakang UITM ni siap sepenuhnya… akses yg lebih mudah dr Federal highway… kita dapat lihat seksyen 7 pesat membangun macam cendawan  yg tumbuh lepas hujan… kini kalo kita tanya orang pasal nak beli rumah kat seksyen 7.. pasti nya oarang akan cakap… ” huh… area tu mahal la… payah nak dapat harga murah… “…
Apa dah jadi dengan seksyen 2??.. agak sepi kan….

Sekarang kita lihat pula senario kat UITM Puncak Alam… dan mesti korang perasan pasal harga hartanah kat Puncak Alam dah pon naik… tidak seperti sebelum ini… tiada pelabur yang sudi membeli… bank2 pon tanak kasi loan untuk hartanah kat area tu… rumah2 yg tiada penghuni melambak2…

Kini.. Puncak Alam dah mula dapat perhatian… yang prospek penyewanya adalah student UITM… dan nak dapat rumah yg murah2 pon dah payah… dah ada McD… Econsave… huhu.. rugi tak beli dulu masa murah2…. hahaha….

Mengikut cerita kawan aku… kini projek pintu belakang UITM Puncak Alam tengah dibuat… kat mana??.. katanya menghala ke Bandar Saujana Utama… huhuhu… yang mana.. kalo korang tengok peta… Saujana Utama ni lebih hampir dengan Pusat Bandar berbanding Puncak Alam… Dan harga hartanah di Saujana Utama ni… masih lagi dalam level mampu milik….

Persoalannya.. adakah senario Seksyen 2 dan 7 akan berlaku di situ?.. huhuhu… Terpulang pada korang pulak untuk buat kajian…

Itu saja untuk kali ini…

p/s: cerita ni merupakan kajian  je… jangan ambil serius sangat….. buat kajian sendiri… pastikan korang tahu apa yang korang buat.. jangan ikut cakap orang je…
Apa2 yang silap dalam cerita diatas.. tolong betulkan…

Melayu itu, kaya falsafahnya
Melayu itu, orang yang bijaksana
Akal budi bersulamkan daya
Jawa itu Melayu, Bugis itu Melayu
Banjar juga disebut Melayu,
Minangkabau memang Melayu,
Keturunan Acheh adalah Melayu,

Jakun dan Sakai asli Melayu,
Arab dan Pakistani, semua Melayu
Mamak dan Malbari serap ke Melayu
Malah muallaf bertakrif Melayu

Kadazan, Bajau, India Muslim dan Siam,
Melanau, Bidayuh dan berpuluh suku kaum,
Kita bersama dalam serumpun,

Watak Melayu menolak permusuhan
Setia dan sabar tiada sempadan
Maruah dan agama dihina jangan
Hebat amuknya tak kenal lawan

Menjadi pemimpin sifatnya agung
Syarak dipakai adat dijunjung
Hidupnya mengabdi kepada rakyat
Taat setia membela umat

Dijadikan induk kuat berdiri
Umat sentosa bertuahlah negeri.

br jap td terbaca 1 note dlm fb seorang perempuan..tajuk dia..hentikan segera gangguan seksual terhadap lelaki..sound sinikal..tp bila pk2 balik btl gak kan..semut tak kan datang kalau tak de gula..

cuma nak mengajak kita semua berfikir…apakah benar teori evolusi yg dicipta oleh charles darwin? bagaimana manusia berevolusi dr keluarga beruk akhirnya menjadi manuasia lengkap…kdg2 bile pergi ke zoo, tertanya2 juga..biler beruk2 ni nak jadi manuasia hahaha…pelik juga kenapa dlm subjek geografi & sejarah – wujudnya subtopik mengenai zaman manuasia purba – paloelitik, mesolitik, zaman gangsa..manusia di zaman ni digambarkantidak bertamadun, berpakaian seadanya..tinggal di gua2..sehinggalah..manusia mula berevolusi dari tidak bertamadun ke bertamadun..dr hidup secara nomad kepada hidup menetap di satu tempat..baru mula belajar bercucuk tanam, berternak..

tp dari satu segi cuba kita fikirkan..manusia pertama di cipta oleh Allah SWT—Nabi Adam.. nabi Adam dicipta oleh Allah..boleh bertutur, berpakaian dan bertamadun..dlm islam, sejarah awal manusia diceritakan dengan jelas di dalam al-quran mengikut susur Nabi2 dan Rasul2..semua bukti jelas mengatakan manusia secara azalinya diciptakan oleh Allah mempunyai tamadun, mempunyai teknologi yg tinggi, dan mempunyai organisasi masyarakat yg jelas..

utk menambah ilmu, mencambahkan pemikiran, dan mengagumi keindahan Islam, kita boleh baca dan bandingkan 2 teori/pendapat ini..

1. teori evolusi – charles darwin

2. atlas penciptaan – harun yahya

dah lama nk try berbekam nih..sbb rase mcm best je..ramai yg cakap pas berbekam, kite akan rase ringan je..tp ngeri gak biler tgk bdn kena cucuk, darah keluar..sakit ke…ape rase bile kena cucuk tu…mcm2 lagi lah..

so wat la survey sket pasal bekam ni..tgk ader mcm2 cara..ader guna cup, ader guna tanduk kerbau..guna buluh pun ader..ader yg keluarkan darah daripada badan guna jarum, ader yg toreh guna pisau gillet (pisau cukur), guna pisau pun ada..based web bekam sunnah, http://www.bekamsunnah.com toreh guna pisau akan lebih byk mengeluarkan darah kotor…

tp bile mengenangkan harga..1 cup almost RM20…hu hu…mahal tuh…kalo pasang 5 cup kat badan mau RM100. Cuba tgk bape cup yg pasang kt bwh ni..dan cuba teka bape kena bayar…

ahaa…tukang bekam tu aku tak ingat dah nama dia..aku panggil abang A je lah ek..dia kate..tak payah bayar lah…aku siap dah soh wife gi withdraw duit dah sbb dlm wallet ader RM100 je..tu baru kat badan..yg kat pinggang tak wat lagi..bayangkan kalo aku wat kat kedai2 biase..mau kat 1/4 gaji dah abes.. satu perkara yg dia yg aku respect kat abang A nih, b4 wat bekam dia tanya, awak sakit aper? dia tak tanya bape cup nak wat..mcm dikedai2 biase tu..based dr sakit yg kite ada dia akan estimate kat ne titik nak pasang cup..dan bape cup yg perlu…

ok..kite tgk lah sket ape kelebihan berbekam nih..

TAKRIF BERBEKAM
-Bekam dalam istilah melayu membawa maksud pelepasan, dalam bahasa arab dikenali sebagai “AL-HIJAMAH” iaitu kaedah pembersihan darah-darah angin dengan mengeluarkan sisa toksik dalam badan melalui kulit secara sedutan.

TUJUAN UTAMA BERBEKAM
* Untuk membuang keracunan dalam badan.
*Memulihkan saraf-saraf & 0rgan-0rgan dalam badan.
*Membetulkan system badan.
*Memudahkan pengaliran oksigen.

FAEDAH & KEPENTINGAN
1. Bekam menahankan penyakit yg dihadapi serta diamalkan oleh Rasullullah s.a.w
– Berfungsi untuk melancarkan darah.
– Tempat & kawasan utama untuk bekam adalah dileher, belakang telinga & bahagian tulang belakang badan (spinal cord)
2. Bekaman secara bertempat mengikut kawasan tertentu adalah bertujuan untuk merawat penyakit yg dihadapi.

SYARAT-SYARAT SEBELUM BERBEKAM
1. Tidak boleh makan antara 2 & 3 jam sebelum berbekam.
2. Bersihkan diri.
3. Tidak boleh membuat kerja yang berat sebelum berbekam selama 24 jam.


SYARAT-SYARAT SELEPAS BERBEKAM
1. Digalakkan meminum jus @ minuman kecuali jika ada kencing manis.
2. Digalakkan mandi air suam @ air sejuk.
3. Istirehat & tidur secukupnya.
4. Kurangkan minuman koffin dan merokok
5. Makan sekurang-kurangnya selepas 1 jam.
6. Tidak boleh berjimak / bersetubuh sekurang-kurangnya 2 @ 3 hari.
‘SYARAT INI PENTING UNTUK KESAN YANG LEBIH BAIK’


Sabda Rasulullah s.a.w :
"Sebaik-baik perubatan yang kamu guna untuk berubat adalah  berbekam atau berbekam adalah ubat yang paling baik bagi kamu"


Di petik dr http://www.facebook.com/home.php?sk=h#!/note.php?note_id=144611915554480&id=100000176979380

1) Kajian yang telah dijalankan oleh UNIVERSITI TEKNOLOGI MARA dari Fakulti Sains Pentadbiran dan Pengajian Polis kata nama MALAYSIA sudah ada pada tahun 1889 lagi.. perancangan penjajah barat memecah-belahkan dan melemahkan dunia Melayu sudah beratus-ratus tahun dirancang oleh FREEMASON! (buka spoiler untuk tengok gambarnya)

2) Kritikan perancangan penubuhan negara MALAYSIA pada tahun 1937 oleh penasihat luar USA Rupert Emerson yang membentangkan kertas kerjanya di HARVARD UNIVERSITY!.. 10 tahun selepas batu asas FREEMASON (gerakan sulit yang diasaskan oleh Yahudi) diletakkan di Northam Road di Pulau Pinang.. semasa perletakan batu asas FREEMASON tu pada tahun 1927, Rupert Emerson baru sahaja menjawat jawatan professor di Harvard University.. USA panggil dia “specialist on nationalism in Asia” mungkin salah seorang ahli kuat FREEMASON nih..

3) aku rasa macam nak menangis je bila jumpa benda ni semasa aku cari mengenai sejarah sebenar penubuhan negara MALAYSIA dan INDONESIA, ia bermula ketika aku berasa amat hairan kenapa FILIPINA suatu ketika dahulu pernah nak klaim nama MALAYSIA, sebelum Tanah Melayu, Sabah, Sarawak dan Singapura dapat dulu dulu nama MALAYSIA.

4) rupa-rupanya perancangan negara MALAYSIA sudah ada kertas kerjanya beratus tahun sebelum diisyhtiharkan “merdeka”, dan yang amat jelas ialah kertas kerja penubuhan negara MALAYSIA serta kritikannya di HARVARD UNIVERSITY pada tahun 1937 oleh Rupert Emerson yang merupakan PENASIHAT LUAR USA pada ketika itu serta professor of political science and international relations in Harvard University (gambar disertakan)

5) dokumen rahsia USA mengenai penubuhan negara Malaysia bertajuk seperti dibawah telah dibuang oleh USA di dalam website rasmi dia setelah artikel mengenainya diterbitkan di Universiti Teknologi MARA…. kuat betul perisik CIA nih
“Foreign Relations, 1964-1968, Indonesia; Malaysia-Singapore; Philippines.Editor: Edward C. Keefer General Editor: David S. Patterson, United States Government Printing Office, Washington, 2001.”

6) Dato Onn Jaafar : pengasas Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (PEKEMBAR), tulisan asal ڤرتوبوهن كبڠسأن ملايو برساتو atau nama sekarang telah diInggeriskan menjadi United Malay National Organisation(UMNO) atas sebab British mengharamkan semua parti yang tidak diInggeriskan

Di fitnah teruk oleh bangsa sendiri

7) Ucapan terakhir Dato Onn Jaafar sebagai Yang DiPertua UMNO pada 26 Ogos 1951:

“Oleh kerana saya mempunyai beberapa peluang dapat melihat sesuatu gerak langkah, sesuatu perbuatan atau cadangan yang hendak dijalankan di Tanah Melayu ini; langkah-langkah dan perbuatan yang mendatangkan kebimbangan kepada diri saya sendiri.

…saya dapat peluang itu oleh kerana dapat melihat tempat2 yang tidak dapat dimasuki kebanyakkan orang. (adakah Dato Onn Jaafar sudah berjaya masuk ke dalam salah satu loji FREEMASON di Tanah Melayu ketika itu?) Melihat gerak langkah dan cadangan-cadangan yang hendak didatangkannya ke atas Tanah Melayu ini.

Malang mulut saya tertutup, malang saya berkata mulut saya ini tertutup tidak dapat menzahirkan kepada umat Melayu Semenanjung ini apa yang diketahui oleh saya dalam masa menyempurnakan pekerjaan2 dan tanggungan saya itu…“
rujukan : (Mohamed Abid, 2003, muka surat 191-192)

penubuhan salah satu loji FREEMASON oleh penjajah pada tahun 1927 di Pulau Pinang, upacara perletakan batu asas

antara bangunan FREEMASON di JOHOR (perhatikan betul2 apa dia tulis di peti suratnya dan lambangnya)

7) Gagasan USA tentang Malaysia sepertimana yg dihasratkan Rupert Emerson (kemungkinan besar ahli FREEMASON) menjadi kenyataan pada tahun 16 September 1963 bilamana Singapura, Tanah Melayu (atau suka dikenal sebagai Malaya), Sabah dan Sarawak bersama-sama menubuhkan Malaysia. Brunei di saat akhir, menarik diri daripada menyertai Malaysia, dan kekal dibawah naungan jajahan Inggeris hingga ke tahun 1984. manakala Singapura pula menyertai Malaysia setakat tahun 1965.

8) Pendokong gagasan Nusantara Melayu Raya seperti Lim Chin Siong dan Said Zahari yang menentang penubuhan Malaysia sebagai projek kolonial A.S, juga beranggapan Singapura sememangnya sudah menjadi bahagian Tanah Melayu, tidak timbul persoalan tentang Singapura masuk Malaysia. Kita tidak akan semudahnya melupakan derita suatu pengorbanan cita2 masa lalu yg gagal. Perlembagaan rakyat dan gabungan Putera AMCJA, perang anti British darurat, dan kemerdekaan, Barisan Sosialis dan penangkapan ISA terhadap hampir kesemua wakil rakyat Parti Rakyat dan Parti Buruh, Adun, Ahli Parlimen, Ahli Pihak Berkuasa Tempatan, juga pemimpin bahagian dan cawangan, pengharaman pilihanraya majlis tempatan atas kemenangan hampir seluruh kerusi kepada Barisan Sosialis. Presiden Pas, Dr Burhanudin Al-Helmy juga turut merengkok di dalam ISA atas tuduhan kununnya menentang penubuhan Malaysia. Hal ini ditulis Pak Said Zahari, yang dipenjara ISA oleh Lee Kuan Yew di Singapura, selama 17 tahun tanpa bicara, dalam buku memoirnya “Meniti lautan gelora.”

9) Jadi bukan Tunku Abdul Rahman lah yang mencipta nama Malaysia. Jika begitu tertipulah kita gamaknya. Dan sudah tentunya juga mereka inilah yang telah mencatur dan mengatur (indirect rule) siapa yang patut memerintah dan generasi yang bagaimana patut dilahirkan oleh negara Malaysia itu kelak.

10) Realitinya, Dato’ Onn sudah dapat mengesan perancangan ‘mereka’ itu sedari awal lagi, malangnya orang UMNO telah dibutakan oleh dakyah barua British dan agen2nya sehingga ke hari ini. Akhirnya Dato Onn pula yang dihina dan dituduh talibarut British. (Mohamed Abid, 2003, p189)

11) sesuatu yang besar pasti berlaku selepas era pemerintahan Najib Tun Razak kerana pencaturan Perdana Menteri Malaysia telah berakhir!
R – Tunku Abdul Rahman
A – Tun Abdul Razak
H – Tun Hussein Onn
M – Tun Dr. Mahathir Mohamad.. (Musa Hitam bertanding tapi kalah kepada Dr.M M)
A – Abdullah badawi (Anwar Ibrahim dipenjarakan atas tuduhan liwat/sodomi)
N – Najib Tun Razak (seperti menang tanpa bertanding kerana tiada lagi orang ada nama N)

12) “Kerajaan telah memilih Perang Besar” (sekarang namanya PUTRAJAYA).. sumber rasmi petikan ucapan ini : http://www.pmo.gov.my/ucapan/?m=p&p=mahathir&id=1692

mengikut perancangan ILLUMINATI.. di mana FREEMASON telah bergabung dengannya.. Perang Dunia Ketiga mesti dijalankan disebelah Timur Dunia untuk membentuk New World Order : 1World Government, perhatikan huruf G dalam logo FREEMASON, ia merujuk kepada Government!

“…sent them away from his son Isaac to the land of the east.”
(Genesis 25:6 New International Version)

14) mengikut ramalan orang Yahudi berfahaman zionis yang sekarang sedang menguasai negara Israel serta parlimen USA (ditubuhkan oleh salah satu sayap gerakan mereka iaitu FREEMASON yang selepas itu sudah bergabung dengan gerakan Yahudi satu lagi dinamakan ILLUMINATI).. Keturunan dari Keturah/Quntura/Ketura iaitu isteri ketiga nabi Ibrahim selepas Hajar dan Sarah, akan mencabar kekuasaan mereka pada ketika dunia hampir kiamat dan Imam Mahdi atau nama lainnya Messiah akan lahir di Timur Dunia, sebelumnya Allah menurunkan Nabi Isa atau nama lainnya Jesus kembali ke bumi untuk membanteras Dajjal yang akan mengaku dia adalah tuhan sebenar, padahal dia menipu (aku pernah baca bahawa dia adalah Samiri pada zaman Nabi Musa atau nama lain Moses yang Allah panjangkan umurnya hingga ke hari kiamat, setelah dia mengintai Nabi Musa yang dipanggil menghadap Allah, dia mengumpul bekas laluan malaikat jibril atau nama lain Gabriel, lalu dia mencipta “tuhan” berbentuk LEMBU yang diperbuat dari emas yang dikumpul dari seluruh kaum Yahudi dan selepas dia mentaburkan sisa-sisa tapak malaikat Jibril itu, tiba2 boleh bergerak dengan cergas untuk beberapa saat dan dia menyesatkan kesemua kaum Yahudi dengan mengatakan LEMBU EMAS, “lembu suci”, “holy cow” itu adalah tuhan… cerita ini ada dalam Al-Quran dalam surah Al-Baqarah, dan ajaran Samiri ini kemungkinan besar dia adalah Dajjal dan masih menjadi kepercayaan kuat pengikut agama Hindu yang tamadun besar mereka bermula di Sungai Indus di India)

15) dengan kepercayaan kuat Yahudi ini yang percaya bahawa suatu bangsa keturunan dari isteri ketiga Kunturah /Quntura/Ketura ini akan mencabar dan mengalahkan mereka, kebanyakan negara kuasa Timur cuba dilemahkan dan dipecahkan manakala kuasa barat cuba dikuatkan.. dunia Melayu dipecahkan kepada paling kurang enam negera – Malaysia, Indonesia, Filipina, Singapura, Brunei dan Timor Timur.. dunia Cina dipecahkan kepada China, Taiwan, Macao, Hong Kong.. dunia Korea dipecahkan kepada Korea Utara dan Korea Selatan.. cubaan menguasai Vietnam.. serta dibom teruk negara Jepun dan dibina pangkalan tentera termaju USA di Jepun, Filipina pelbagai lagi negara di seluruh dunia ini serta serta diberi bantuan ketenteraan melampau kepada Singapura (perhatikan sistemnya hampir sama dengan Israel semasa Israel menang peperangan 6 hari dalam hari dengan negara2 Arab) serta dihantar Jeneral Israel mereka mencatur strategi ketenteraan Singapura.. Lee Kuan Yew namakan mereka sebagai The Mexican.. serta dibinanya fahaman politik2 didunia ini seperti komunis dan sossialis moden yang pengasasnya sama iaitu Karl Marx yang berbangsa Yahudi, serta mahu seluruh dunia mengamalkan demokrasi yang juga sistem asasnya adalah rekaan Yahudi juga, juga dilagakan USA dan RUSSIA yang terletak disebelah timur dunia.. dan diciptanya GOOGLE dan FACEBOOK yang pengasasnya juga adalah Yahudi serta dibelinya YOUTUBE dan juga dikuasai kebanyakan media-media utama dunia, diasaskan juga HOLLYWOOD serta diasaskan kebanyakan syarikat2 studio perfileman di USA untuk pengaruhi seluruh dunia yang dinamakan GLOBALIZATION.

16) antara perkara yang amat menghairankan juga macam mana Anwar Ibrahim boleh menjadi Timbalan Perdana Menteri Malaysia dengan amat cepat serta boleh pula dia rancang strategi Foundation For Future (sebuah pertubuhan yang sengaja direka oleh USA dan Yahudi untuk merancang politik di Asia) dan berkwan amat rapat dengan Paul Wolfowitz (perancang utama peperangan di Iraq dan Afghanistan).. manakala Najib seperti mengungkapkan misi utama ILLUMINATI atau FREEMASON ini 1World Government : New World Order.. serta pilihanraya Malaysia dulu semasa era pemerintahan Abdullah Badawi diadakan bertarikh “13” (suatu nombor keramat bagi pengikut FREEMASON dan ILLUMINATI).. dan apakah pentingnya nombor “7” dalam FREEMASON? bubuh batu asas FREEMASON di Pulu Pinang pada tahun 1927, perancangan dan kritikan penubuhan negara Malaysia pada tahun 1937 dan pengingsyhtiharan “kemerdekaan” negara Malaysia pada tahun 1957..

LUCIFER show 1World Government sign..

17) fahaman FREEMASON, ILLUMINATI, ZIONIS ISRAEL..
They (no matter what race) who sold their soul to the ‘MASTER‘ to do all the above will be given the power:

a. to induce spiritual blindness

b. to convince

c. to convert

d. to corrupt

……..
politik dunia ini semuanya seperti sudah dirancang semuanya oleh FREEMASON dan bangsa YAHUDI.. di facebook tulis “what are you thinking” dan google sebenarnya ada satu pangkalan data khas serta graf dan macam2 lagi untuk mengetahui mengetahui apa sebenarnya manusia suka cari di internet… semuanya adalah perancangan yang amat rapi!

already complete house assessment.. developer also already completed repair the defect. but still under observation lah..coz, any tiny leakage of water pipe still unable to see until a few months on regular usage.. still hv 18months waranty hehe..

so..more than 6 contractor approaching me for house reno, finally i chose hamdan..why? coz

1st..no hussle..easy to negotiate coz no midle man.

2nd..approve track record since neighbor’s house completed with good workmanship.

3rd..low charge compare to other contractor but still can nego.

4th..so many free things given hahah..

5th..can nego together with grill price..hamdan can push his friend to give price according to our budget.

what type of reno we plan to do.

1. cornice & plaster ceiling. not really a plaster ceiling lah..just put cornice the border of the ceiling & put plaster ceiling box at each corner of the ceiling together with the downlight –>1.7k

2. extend floor at 1st floor to cover the ventilation hole.. before this, the is 7×6 feet hole for ventilation at 1st floor. very waste of space. —>1.5K

3. do the rewiring for 2nd & 3rd room, family hall at 1st floor, kitchen —>150

4. do rewiring for electrical & piping for washing machine at kitchen —>150

5. change kitchen window from nako to sliding window —->350

6. wrought iron grill with full grill at balcony and half full cover by plat iron at the back door —>2.6k

will update the picture of the reno soon…

Blog Hits

  • 22,799 hits

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 3 other followers

pick your date

December 2018
M T W T F S S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31