cuma nak mengajak kita semua berfikir…apakah benar teori evolusi yg dicipta oleh charles darwin? bagaimana manusia berevolusi dr keluarga beruk akhirnya menjadi manuasia lengkap…kdg2 bile pergi ke zoo, tertanya2 juga..biler beruk2 ni nak jadi manuasia hahaha…pelik juga kenapa dlm subjek geografi & sejarah – wujudnya subtopik mengenai zaman manuasia purba – paloelitik, mesolitik, zaman gangsa..manusia di zaman ni digambarkantidak bertamadun, berpakaian seadanya..tinggal di gua2..sehinggalah..manusia mula berevolusi dari tidak bertamadun ke bertamadun..dr hidup secara nomad kepada hidup menetap di satu tempat..baru mula belajar bercucuk tanam, berternak..

tp dari satu segi cuba kita fikirkan..manusia pertama di cipta oleh Allah SWT—Nabi Adam.. nabi Adam dicipta oleh Allah..boleh bertutur, berpakaian dan bertamadun..dlm islam, sejarah awal manusia diceritakan dengan jelas di dalam al-quran mengikut susur Nabi2 dan Rasul2..semua bukti jelas mengatakan manusia secara azalinya diciptakan oleh Allah mempunyai tamadun, mempunyai teknologi yg tinggi, dan mempunyai organisasi masyarakat yg jelas..

utk menambah ilmu, mencambahkan pemikiran, dan mengagumi keindahan Islam, kita boleh baca dan bandingkan 2 teori/pendapat ini..

1. teori evolusi – charles darwin

2. atlas penciptaan – harun yahya

Advertisements