1. since jan – mac, 4-5x dah gi pusat mel & kurier POS kat LCCT tu..so far tak de la mslh..cuma smlm je begitu mencabar kelakian ku.. hehe..

2. proses di pmk pos tu mcm ni

  • kaunter 2 —> kaunter 1—> kaunter 5—-> kaunter 3 @ 4 —–>kaunter 6
  • kaunter 2  – inform POS yg kite nak amik barang. dia akan bg dokumen. kalo nak minta tlg pos declare kan cukai pon bole..tp kena baya 18 hengget utk satu parcel..tmbhn 6 hengget.
  • kaunter 1- amik parcel. kena tinggal pas pelawat
  • kaunter 5 – pemeriksaan asas kastam. selalu dia akan verify bilangan barang, jenis barang. kalo pentafsir kastam tu mls, dia akan soh kite pi kaunter 1 minta tlg pos declarekan cukai..
  • kaunter 3 & 4 – kat cni paling tak best..kaunter pentaksir cukai..
  • kalo kena abag kastam yg OK..bole la nego..dia pun tau kite bukan suma org senang..tp kalo kena mcm cipan..tenuk la jawab nyer..hehe
  • kaunter 6 – dr kaunter 3@4, kastam akan kuarkan borang jk6..borang ni ckp bape byk cukai kite kena baya..pas baya baru barang leh release dr PMK

3. smlm pi lagi ke PMK..tp kastam bertugas ni pompuan..cantik giler..comel..putih melepak..tp satu je la..perangai wa tak kenan..mrh org suka ati..cakap tinggi suara..manner tak de lah..sampai ader brader b4 aku tu ckp “kalo aku jumpa kat luar aku rogol bdk ni..” sile bayangkan sendri betapa krg aja nyer minah tu..

4. dia actually tak caye ngan harga handbag coach yg adik ipar aku declare..dia mcm persoalkan kitenyer integriti..tp kita bukan picisan murahan. kite juga punya integriti..tak pe..naseb tak de borang aduan..kalo tak dah lama kena makan saman minah tu

5. tak de keje kosong kat SPRM ke? sy ni amat lah berintegriti, telus dan cekap.. hehe