Saturday 28 July 2007
I know people who work 12 hours a day, six days a week, or more. Some people do so because of a work emergency where the long hours are only temporary. Other people I know have put these hours for years. I don’t know if they are working all these hours, but I do know they are in the office this long. Others put in long office hours because they are addicted to the workplace. Whatever the reason for putting in overtime, working long hours over the long term is harmful to the person and to the organization. There are things managers can do to change this for everyone’s benefit. being in the office long hours, over long periods of time, makes way for potential errors. my colleagues who are in the office long hours frequently make mistakes caused by fatigue.

Correcting these mistakes requires their time as well as the time and energy of others. I have seen people work Tuesday through Friday to correct mistakes made after 5 pm on Monday. another problem is that people who are in the office long hours are not pleasant company. They often complain about other people (who aren’t working as hard); they are irritable, or cranky, or even angry. Other people avoid them. Such behavior poses problems, where work goes much better when people work together instead of avoiding one another. As managers, there are things we can do to help people leave the office.

First and foremost is to set the example and go home ourselves on time. I work with a manager who chides people for working long hours. His words quickly lose their meaning when he sends these chiding groups e-mails with a time-stamp of 2 am, Sunday.
Second is to encourage people to put some balance in their lives.

For instance, here is a guideline I find helpful:
1) Wake up, eat a good breakfast, and go to work.
2) Work hard and smart for eight or nine hours.
3) Go home.
4) Read the comics, watch a funny movie, dig in the dirt, play with your kids, etc
5) Eat well and sleep well. this is called recreating. doing steps 1, 3, 4, and 5 enable step 2. working regular hours and recreating daily are simple concepts.

They are hard for some of us because that requires personal change. They are possible since we all have the power to choose to do them. in considering the issue of overtime, I am reminded of my eldest son. when he was a toddler, if people were visiting the apartment, he would not fall asleep, no matter how long the visit, and no matter what time of day it was. He would fight off sleep until the visitors left. It was as if he was afraid that he would miss something. Once our visitors’ left, he would go to sleep. By this time, however, he was over tired and would scream through half the night with nightmares. He, my wife, and I, all paid the price for his fear of missing out. perhaps some people put in such long hours because they don’t want to miss anything when they leave the office. the trouble with this is that events will never stop happening. that is life!! Things happen 24 hours a day. allowing for little rest is not ultimately practical. so, take a nap. things will happen while you’re asleep, but you will have the energy to catch up when you wake.

Hence “Love your job, but never fall in love with your company because you never know when company stops loving you… “

3-4 mlm lepas saya telah bermimpi

mimpi saya agak 18sx bunyi nyer

ceritanyer begini

—kawan saya (suatu masa dahulu amat la kamceng) seorang perempuan yang sekarang ini telah berkahwin, menurut katanya telah difitnah..dimana di internet telah tersebar gambar2 18sx hasil kreativiti diri sendiri..beliau telah menafikan sekeras-kerasnyabahawa gambar tersebut adalah milik beliau..

—oleh itu, pada suatu hari beliau telah membuat press conference bagi memwar-warkan penafian beliau..di press conference tersebut, beliau telah membuka semua benang yg ada di badan beliau bagi membuktikan gambar yg disiarkan di internet adalah palsu, super impose, dan tipu belaka..beliau telah meminta semua hadirin untuk membandingkan atau compare gambar di internet dengan yg real punyer…

—ketika saya membelek2 free show di hadapan saya, saya pun terjaga dari tido dan mula berfikir..apa signifikan beliau membuka semua benang di badannyer untuk membuktikan gambar di internet itu adalah palsu..for sure, xlama selepas itu pasti akan terpampar di internet gambar yg sebetulnyer..

—sampai ketika ini saya masih berfikir…

 

ok..house reno 2 dah siap..

kerja2

1. ubah plug2 ke tempat yg lbh sesuai

2.tambah plug di tempat2 tertentu

3. tmbah point utk lampu, water heater, air cond

4. beli & pasang wall fan kat 2nd & 3rd room

5. pecah tembok tingkt atas and replace with railing

6. repaint kat area naik tangga sbb paint kat area tu sudah rosak sbb cat tertanggal akibat picture frame yg berat

7. pasang downlight kat master bedroom

8. wat looping astro for ground & 1st floor

9. wat hanging tv rack & bookshelf at 1st floor

10. repaint 1 side of 1st floor hall

 

kesimpulan : byk riban sudah terkorban

next project will be back yard area..tunggu bajet cukup dulu

 

setelah mendapat lokasi rumah yg cantik, rental price yg lawo..boleh dapat +ve cash flow lagi..tapi apakan daya..loan tak lepas..sbb en daus ni dah kayo..gaji kecik tp rumah dah ader 2..tu pun ader ati nak tmbah 1 lagi..so skang di umumkan…beli rumah baru cancel sbb loan xlepas..titik.

planning memang nak beli rumah lagi..so far under my name sudah ada 2 rumah..both landed house..double storey house & double storey duplex house (corner lot). satu saya punya rumah another 1 maybe abah dengan mak akan duduk sana..tp since banyak org advise property investment is the best investment, itu yang bercadang mahu beli satu lagi rumah untuk pelaburan.

sudah attach dengan satu agent nih..rumah di kawasan damansara perdana..berharga RM350k and ready tenant..monthly rental roughly dalam RM2k dan monthly installment dalam RM 1.4k..oleh itu saya akan dapat la bulanan dalam RM600..sound great since monthly selagi ada tenant, sy akan terus menerus dapat dalam RM600..ok..cukup berangan…hehe..

tetapi, tahukan kita prosedur membeli rumah sub-sale ni? susah ke senang? lebih susah dari membeli rumah baru kah? haa…semasa saya menyuarakan hasrat untuk mencari sebuah rumah lagi kepada agent yang amat boleh dipercayai ini, saya langsung tidah tau macam mana proses pembelian rumah sub-sale..selepas terlepas cakap tu lah baru start study apa itu sub-sale house purchase..baru la padan muka..mane nak cekau down payment haha..

to be continued…

 

yg taksub kebanyakan adalah golongan yg bwh2 ni..pemimpin depa hanya trigger je…yg bawah ni lebih2..

kalau baca portal berita http://www.malaysiakini.com, mmg pelik..bila ada berita yg buruk tentang current govt, mesti keluar komen2 yg teruk pada kerajaan..kalau berita yg  baik tentang kerajaan keluar, kerajaan kena hentam juga..seolah-olah kerajaan sekarang ni langsung tak pernah buat kebaikan..

taksub politik dikalangan orang bawahan ni lebih merujuk kepada ketaksuban sesorang itu kepada pemimpin sesebuah organisasi tersebut..ketaksuban membuta tuli sehinggakan semua yg tak baik yang dilakukan oleh pemimpin tersebut dianggap fitnah jahat yang dilemparkan oleh pihak lawan..ini adalah petanda yang tidak sihat kepada padang politik di negara kita..kenapa? sebab pemimpin sesebuah organisasi akan datang dan pergi..yang paling penting adalah roh perjuangan parti tu sendiri yg perlu di hayati..

taksub politik ni juga boleh mengubah persepsi kita terhadap seseorang dalam sekelip mata sahaja..sebagai contoh, ada seorang perempuan yang mempunyai latar belakang agama yg agak baik..bertudung labuh, berjubah..banyak menghafaz al-Quran..mempunyai seorang suami yang sungguh alim..tetapi oleh kerana ketaksuban beliau kepada sesetengah pemimpin dan pegangan politik beliau, ayat-ayat yang diutara oleh beliau di laman sosial langsung tidak mencerminkan “kealiman”, ketinggian budi, dan lemah lembut sebagai seorang perempuan..kadang-kadang boleh mendatang perasaan jelik terhadap sikap beliau..

taksub politik tidak sepatutnya menghalalkan kita untuk mengutuk, mencaci, atau merendahkan martabat atau peribadi seseorang yang lain. hatta jika kita ini “die hard fan” sekalipun kepada sesetengah pemimpin atau parti politik, kita perlu sentiasa ingat bahawa kita ini masih sorang yang berakal dan mampu berfikir..adalah lebih baik jika kita menggunakan bahasa yang indah dan berhikmah dalam berceramah, mengeluarkan komentar di laman sosial hatta mempertahankan diri dari serangan pihak lawan sekalipun..ini baru mencerminkan ketinggian peribadi, keluhuran budi dan keikhlasan mereka dalam menegakkan apa yang diperjuangkan..seterusnya akan meraih penghormatan yang tinggi dari semua pihak..

taksub politik tidak seharusnya menjadi kayu pengukur dalam setiap pertimbangan yang kita buat..jika ini berlaku, kita pastinya akan membuat kesilapan ketika membuat keputusan..sebagai seorang rakyat, kita perlu fahan akan konsep demokrasi..jika sesebuah kerajaan itu telah dipilih, kita perlu menyokong dasar yang dicanang yang mampu menjadikan hidup kita sebagai pengundi ini lebih baik dan berkualiti.. sama-sama menyokong kerajaan menghadapi serangan anasir-anasir luar yang cemburu dengan kemajuan dan kemakmuran negara kita..bukan kita mengampu, melobi dan membantu pihak luar manghancurkan negara kita..jika kita banyak tidak bersetuju dengan kerajaan yang sedia ada, gunakanlah sebaiknya peluang etika pilihanraya untuk menukar kerajaan secara aman..dan kepada pihak yang tewas, masa untuk turun gelanggang sudah tamat..kita perlu berganding bahu dan bekerjasama untuk memajukan negara..jika kita terus berpolitik, seolah-olah bak kata pepatah, rumah siap tetapi pahat masih berbunyi..pastinya kita akan bosan menghadap koran setiap hari..

kesimpulannya..perlulah berpada-pada untuk taksu kepada politik..sesungguhnya bersederhana itu lebih baik..

 

 

di sini saya ingin mengumumkan, tiada open house untuk rumah saya tahun ini..rumah saya akan ditutup untuk proses pengubahsuaian di tingkat atas dan rewiring untuk beberapa tempat di dalam rumah..

stage sekarang – masih mencari2 kontraktor. walaupun calon fav sudah ada, saya masih belum memanggil mereka untuk ditemubual aka mintak quotation.

perkara yang mau di buat – pecah tembok batu. mau ganti dgn tempered glass @ wrought iron..tu pn linie kena decide.  cat balik dinding tertentu dengan warna purple plum. pasang tv cabinet seperti yg pn linie mau. yg penting warna putih glossy. buat rewiring elektrik balik utk beberapa tpt. buat book rack/meja study yg rare. tokay didi, tolong bg harga kawan2 ek..

bajet – 6k..cukup ke haha

di dalam perlembagaan malaysia di bawah artikel 160 (2), orang melayu ditakrifkan sebagai

“Orang Melayu” ertinya seseorang yang menganuti agama Islam, lazim bercakap bahasa Melayu, menurut adat Melayu dan—

(a) yang lahir sebelum Hari Merdeka di Persekutuan atau Singapura atau yang lahir sebelum Hari Merdeka dan ibu atau bapanya telah lahir di Persekutuan atau di Singapura, atau yang pada Hari Merdeka berdomisil di Persekutuan atau di Singapura; atau

(b) ialah zuriat seseorang yang sedemikian

Atau dengan lebih mudah, seseorang melayu itu perlu menepati kriteria dibawah :

1) Menganuti agama Islam,

2) Lazim bercakap bahasa Melayu,

3) Menurut adat Melayu.

4) Zuriat atau keturunan

 

taksiran secara kasar ini membawa maksud seseorang melayu itu, boleh di panggil melayu jika mereka bergama islam. jika berkahwin dengan bangsa lain, jika anak mereka beragama islam, bercakap dalam bahasa melayu dan mengamalkan cara hidup melayu maka anak itu melayu. mungkin sebab itulah jabatan pendaftaran negara meletakkan kaum melayu itu sebagai melayu jika mereka bergama islam. jika mereka memohon untuk bertukar agama sekali pun, mahkamah sukar menerima kerana tidak dapat menetapkan kaum apakah mereka itu sekiranya mereka telah keluar dari islam.

Tetapi, dari mana perkataan melayu itu timbul..sejarawan masih belum dapat menjelaskan dengan terpinci/tepat bagaimana perkataan melayu itu muncul..ada jenaka mengatakan melayu itu berasal daripada perkataan layu yang membawa pengertian sebagai kaum yg tidak cergas/berwibawa/malas. terlalu sinikal..tetapi beberapa bukti sejarah yang cuba mengaitkan asal-usul melayu itu dengan :

1. Catatan orang China yang menyatakan bahawa sebuah kerajaan Mo-lo-yeu mempersembahkan hasil bumi kepada raja China sekitar 644-645 Masihi. Dikatakan orang Mo-lo-yeu mengirimkan Utusan ke negara China untuk mempersembahkan hasil-hasil bumi kepada raja China.
2. Ada yang mempercayai kerajaan Mo-lo-yeu berpusat di daerah Jambi, Sumatera , daripada sebatang sungai yang deras alirannya, itu Sungai Melayu.

 

3. Satu lagi catatan orang China ialah catatan rahib Buddha bernama I-Tsing yang menggunakan kata ma-lo-yu tentang dua buah kerajaan yang dilawatinya sekitar 675 Masihi.

 

4. Dalam bahasa Jawa Kuno, perkataan “Mlayu” bermaksud berlari atau mengembara. Hal ini boleh dipadankan dengan orang Indo-Melayu (Austonesia) yang bergerak dari Yunan.

 

 

 

joined i love bazaar last saturday..helping my wife and her sister..1st time jualanmega.com having physical appearance at public..but the response from public and jualanmega followers were very good..my personal target is selling more than 10 items or value of sale more than 1k..both reached the target..haha..

hope will get another chance to join another bazaar..but need to think a better strategy n hv products within public budget..such as spectacle, watch, VS, wrislet, wallet and selected handbag…

 

Blog Hits

  • 11,908 hits

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 2 other followers

pick your date

October 2014
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.